Opvoeding en gezin

Opvoeding en gedrag

Ouderwets opvoeden, modern, gewoon, religieus, multicultureel of spiritueel – over opvoeden is het laatste woord nog niet gezegd. Eén ding is zeker: opvoeden is ook leuk! Het is een uitdagende en inspirerende opdracht waar elke ouder voor komt te staan.

Opvoeding

Kinderen ontwikkelen zich het best in een positieve omgeving waarin aandacht is voor wat ze goed doen en waarin ze geholpen worden bij wat nog niet goed lukt.

Aandacht en warmte geven is belangrijk in de opvoeding van uw kind. Geef zelf het goede voorbeeld en laat uw kind weten waar het aan toe is. Regels zijn nodig. Vertel er vooral ook bij waarom deze regels belangrijk zijn en houd daarbij rekening met de leeftijd van uw kind.

Het is veel beter om kinderen complimenten te geven dan ze terecht te wijzen. Prijs uw kind als het iets goed doet. Consequent reageren is ook belangrijk, en soms helpt het om verkeerd gedrag te negeren.

Gedrag

Vaak proberen kinderen uit hoever ze kunnen gaan en waar de grens ligt. Dat maakt opvoeden zeker geen gemakkelijke taak. Hoe gaat u bijvoorbeeld om met pesten? Hoe kunt u duidelijke grenzen stellen aan het gedrag van uw kind? Wat is een goede beloning? En wat doet u als uw kind niet naar bed wil of slecht eet?

Opvoedtips en ondersteuning

In de huidige, complexe samenleving zult u zich als ouder goed moeten inleven in de situaties waar uw kind voor kan komen te staan. Het is goed om te weten dat u er nooit alleen voor staat. Er zijn veel instanties en professionals die u bij elk probleem kunnen ondersteunen met deskundig advies. Deze site zet alle informatie voor u op een rij. U vindt hier handige opvoedtips!

 

Keurmerk

Bron: Opvoeding en gedrag