Activiteiten en meedoen

Tips om contacten te onderhouden

Om meer contacten te krijgen hoeft u niet per se op zoek naar nieuwe mensen. U kunt ook werken aan een beter contact met de mensen die u al kent. Maak bijvoorbeeld eens een praatje met iemand uit de buurt of pak wat vaker de telefoon.

Uitnodigen en uitgenodigd worden

Wilt u iemand beter leren kennen? Nodig diegene dan een keer bij u thuis uit voor bijvoorbeeld een kop koffie of thee. Of om een keer naar de film te gaan of samen te sporten.

Wellicht vindt u het lastig om iemand uit te nodigen of om een uitnodiging aan te nemen. Juist omdát u die ander nog niet goed kent. Bedenk dan dat een beetje spanning van tevoren heel normaal is. U gaat zich waarschijnlijk vanzelf beter op uw gemak voelen.

Zomaar even bellen

Het is leuk om weer eens contact te leggen met vrienden van vroeger. U kunt herinneringen ophalen en wat vaker afspreken om het contact te herstellen.

Misschien vindt u het moeilijk om mee te doen in het gesprek, of om zelf een gesprek te beginnen. U weet niet waar u over moet praten. Of u denkt dat u niets te vertellen heeft.

Een tip is om het gesprek te beginnen door te vragen hoe het met de ander gaat op het werk, met familie, of met de kinderen. U luistert en af en toe geeft u uw mening, of u vertelt uw eigen verhaal.

Als het gesprek stilvalt, hoeft u het niet direct weer op gang te brengen. U kunt ook even opstaan om naar het toilet te gaan, om koffie in te schenken, of wat dan ook.

Kaartjes versturen

Een leuke manier om iets van u te laten horen is een kaartje sturen bij verjaardagen of andere feestelijke momenten. Wilt u liever even contact, pak dan de telefoon om iemand te feliciteren.

U kunt er ook een gewoonte van maken om de mensen die u een kerstkaartje sturen even te bellen. Dan weet u meteen weer even hoe het met hen gaat.

Vertel iemand hoe u zich voelt

Als u dat doet, staat u er niet meer alleen voor. Misschien kunt u samen bedenken wat u het beste kunt doen om meer contacten te krijgen. U kunt ook afspreken dat u het samen gaat vieren als u uw doel behaalt. Bijvoorbeeld als u voor het eerst weer met iemand heeft gebeld, met wie u lang geen contact hebt gehad.

Zie ook