Gezond blijven

Tips voor lichaamsverzorging

Onderstaande tips kunnen u helpen bij uw dagelijkse verzorging.

Douchen

Door een beperking kan het lastig worden om te douchen. Bijvoorbeeld omdat u niet meer zo lang kunt staan of omdat u gemakkelijk valt.

U kunt uw badkamer hierop aanpassen. Denk aan douchebeugels of een douchestoel. Om te voorkomen dat u uitglijdt, kunt u antislipmatten op de vloer, in het bad of in de douche leggen. U kunt vragen of iemand uit uw omgeving hiermee kan helpen, of u schakelt de hulp in van een ergotherapeut.

Huidverzorging

De huid is het grootste orgaan dat een mens heeft. Uw huid beschermt u tegen invloeden van buitenaf, zoals bacteriën en virussen. Een goede huidverzorging is dus belangrijk voor uw gezondheid.

Heeft u last van een droge huid? Let er dan op dat u voldoende vocht binnenkrijgt. Een droge huid kan worden veroorzaakt door te weinig drinken. U kunt uw huid soepel en gezond houden door uw lichaam regelmatig in te smeren met bodylotion of huidolie. Als u een erg droge huid heeft, kunt u een vettere crème kiezen.

Naar het toilet

Bent u niet zo goed ter been, of beperkt in uw bewegingen, dan kan het lastig zijn om naar het toilet te gaan.

Als u moeite heeft om plaats te nemen op het toilet, zijn er verschillende oplossingen mogelijk. Bijvoorbeeld een verhoogd toilet, steunbeugels, of een toiletbrilverhoger. U kunt deze, eventueel met hulp van anderen, kopen bij de bouwmarkt of thuiszorgwinkel.

Urineverlies

Als u ongewild urine verliest, kan het zijn dat u last heeft van incontinentie voor urine. Er bestaan verschillende vormen van. Het kan bijvoorbeeld optreden wanneer u moet niezen of lachen, of wanneer u niet op tijd het toilet bereikt. Het kan ook zijn dat u aandrang krijgt en de plas niet meer op kunt houden.

Urine-incontinentie is vervelend. Het kan zijn dat u zich schaamt en hierom geen hulp durft te zoeken. Toch kunt u er beter mee naar de huisarts gaan. Uw huisarts kan onderzoeken om welke vorm van urine-incontinentie het gaat en bekijkt wat u er aan kunt doen.

Hulpmiddelen

Er zijn verschillende hulpmiddelen die het doen van de persoonlijke verzorging wat gemakkelijker kunnen maken.

  • Steunbeugels voor in uw toilet en uw badkamer, antislipmatten, een douchestoel of -kruk.
  • Speciale borstels en sponzen op een steel kunnen u helpen bij het douchen.
  • Er zijn hulpmiddelen voor het aan- en uitkleden.
  • Heeft u moeite met het verplaatsen van lig- naar zithouding, of met het in en uit bed, rolstoel of bad stappen? Dan heeft u misschien iets aan 'transferhulpmiddelen'.

Veel hulpmiddelen kunt u lenen bij een thuiszorgwinkel, andere kunt u opzoeken via de Hulpmiddelenwijzer en zelf kopen.

Sommige hulpmiddelen worden vergoed door de gemeente, via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Maar vraagt u ook aan uw eigen zorgverzekeraar welke hulpmiddelen er zijn en worden vergoed.

Verzorging aan huis

Veel pedicures en kappers komen ook aan huis. De tandarts doet dit soms ook. U kunt bij uw tandarts en mondhygiënist navragen of dit mogelijk is.