Gezond blijven

Tips voor lichaamsverzorging

Onderstaande tips kunnen u helpen bij uw dagelijkse verzorging, als dit vanwege een beperking lastiger gaat.

Douchen

Door een beperking kan het lastig worden om te douchen. Bijvoorbeeld omdat u niet meer zo lang kunt staan of omdat u gemakkelijk valt.

U kunt uw badkamer hierop aanpassen. Denk aan douchebeugels of een douchestoel. Om te voorkomen dat u uitglijdt, kunt u antislipmatten op de vloer, in het bad of in de douche leggen. U kunt vragen of iemand uit uw omgeving hiermee kan helpen, of u schakelt de hulp in van een ergotherapeut.

Huidverzorging

Uw huid beschermt u tegen invloeden van buitenaf, zoals bacteriën en virussen. Een goede huidverzorging is dus belangrijk voor uw gezondheid.

Heeft u last van een droge huid? Let er dan op dat u voldoende vocht binnenkrijgt. Een droge huid kan worden veroorzaakt door te weinig drinken. U kunt uw huid soepel en gezond houden door uw lichaam regelmatig in te smeren met bodylotion of huidolie. Als u een erg droge huid heeft, kunt u een vettere crème kiezen.

Naar het toilet

Bent u niet zo goed ter been, of beperkt in uw bewegingen, dan kan het lastig zijn om naar het toilet te gaan. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk. Bijvoorbeeld:

  • een verhoogd toilet
  • steunbeugels
  • een toiletbrilverhoger.

U kunt deze, eventueel met hulp van anderen, kopen bij de bouwmarkt of thuiszorgwinkel. Kijk voor een overzicht van toilethulpmiddelen op Hulpmiddelenwijzer.nl.

Op Samenbeterthuis.nl vindt u meer informatie over naar het toilet gaan met hulpmiddelen (inclusief instructievideo’s). Op deze website staat ook uitleg over hoe anderen u kunnen helpen bij toiletbezoek.

Urineverlies

Verliest u ongewild uw plas? Dit heet urine-incontinentie. Er bestaan verschillende vormen van. Het kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer u moet niezen of lachen, of wanneer u niet op tijd bij het toilet aankomt. Het kan ook zijn dat u aandrang krijgt en de plas niet meer op kunt houden.

Urine-incontinentie is vervelend. Het kan zijn dat u zich schaamt en hierom geen hulp durft te zoeken. Toch kunt u er beter mee naar de huisarts gaan. Uw huisarts kan onderzoeken om welke vorm van urine-incontinentie het gaat en bekijkt wat er aan te doen is.

Misschien heeft u iets aan hulpmiddelen of speciale kleding, bijvoorbeeld incontinentie-ondergoed. Een overzicht van incontinentiehulpmiddelen vindt u in de Hulpmiddelenwijzer.

Doorliggen voorkomen

Ligt u veel in bed, of zit u veel in een rolstoel? Dan heeft u kans op doorligwonden (decubitus): uw huid raakt beschadigd op plekken waar u veel op zit of ligt.

Regelmatig van houding wisselen helpt om doorligwonden te voorkomen. Misschien kan uw partner of iemand anders uit uw omgeving u hierbij helpen. Er zijn ook hulpmiddelen voor. Er bestaan daarnaast speciale drukverlagende matrassen en kussens, die helpen tegen doorligwonden. Op Scouters.nl vindt u tips en uitleg voor het kiezen van een rolstoelkussen dat helpt tegen doorliggen. Een overzicht van hulpmiddelen die helpen tegen doorligplekken vindt u op de Hulpmiddelenwijzer.

Voor advies over het tegengaan van doorligplekken kunt u terecht bij uw ergotherapeut of een wijkverpleegkundige. Op de website doorliggen.nl vindt u meer informatie over doorligplekken en hoe ze te voorkomen. Bekijk ook eens de tips van doorliggen.nl.

Hulp bij het verplaatsen

Heeft u moeite met het verplaatsen van lig- naar zithouding, of met het in en uit bed, rolstoel of bad stappen? Ook hier zijn hulpmiddelen voor. Uw naaste kan u misschien ook helpen, eventueel met hulpmiddelen erbij. Meer informatie is te vinden op Samenbeterthuis.nl.

Tillen is zwaar voor de rug. Let erop dat degene die u helpt, een goede houding en tiltechniek heeft. Meer informatie voor tillende mantelzorgers is te vinden op de website Ledenvereniging.nl.

Aan- en uitkleden

Heeft u moeite met aan- en uitkleden? Bekijk de tips om dit makkelijker te maken.

Hulpmiddelen: lenen of kopen

Veel hulpmiddelen kunt u lenen bij een thuiszorgwinkel, andere kunt u opzoeken via de Hulpmiddelenwijzer en zelf kopen.

Sommige hulpmiddelen worden vergoed door de gemeente, via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Maar vraagt u ook aan uw eigen zorgverzekeraar welke hulpmiddelen er zijn en worden vergoed.

Hulp van een vrijwilliger

Vaak is de partner of een ander familielid degene die helpt bij de dagelijkse verzorging. Soms kan het nodig zijn dat deze zorg tijdelijk wordt overgenomen. In zo'n geval kan een vrijwilliger helpen. U kunt eens kijken onder vrijwilliger nodig voor de mogelijkheden.

Professionele hulp

Kunt u, om wat voor reden dan ook, niet meer voor uzelf zorgen? En kunt u niet genoeg hulp krijgen van mensen uit uw naaste omgeving? Dan kunt u thuiszorg krijgen. Dit heet ook wel wijkverpleging. Dat is een combinatie van verzorging en verpleging. Heeft u geen verpleging nodig, dan kunt u ook alleen hulp bij de verzorging aanvragen.