Vervoer

Aangepast autorijden

Wilt u ondanks uw beperking blijven autorijden, dan zijn er verschillende oplossingen mogelijk. U kunt bijvoorbeeld autoaanpassingen laten doen. Of rijden in een brommobiel.

Rijden met een handicap of beperking

In de meeste gevallen kan iemand met een beperking zelfstandig autorijden. Technische aanpassingen maken dat mogelijk.

Er is soms wel onderzoek nodig om te beoordelen of u geschikt bent om te rijden.

Aangepaste auto

Wat betreft autoaanpassingen en gehandicaptenauto's is er van alles mogelijk. U kunt denken aan een auto waarbij u met uw handen remt en gas geeft. Of een (bijrijders)stoel die kan draaien en naar buiten kan schuiven, zodat u gemakkelijk vanuit uw rolstoel in en uit de auto kunt komen. Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u voorbeelden van autoaanpassingen.

Aangepaste auto via de gemeente

Voor autoaanpassingen kunt u misschien een vergoeding krijgen van de gemeente, via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U kunt hiervoor een melding doen bij de balie Inkomen en Zorg. De gemeente kijkt waarvoor u de aanpassingen nodig heeft en wat uw gezondheidsproblemen zijn. Vervolgens besluit de gemeente of u voor een vergoeding in aanmerking komt.

Een deskundige van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) zal vooraf samen met u vaststellen welke autoaanpassing nodig is.

Heeft u een aangepaste auto nodig om mee naar u werk te gaan? Of moet u vanwege uw werkzaamheden veel autorijden, bijvoorbeeld naar klanten? Dan kunt u misschien een vergoeding voor autoaanpassingen krijgen van het UWV.

Leveranciers

Er zijn verschillende bedrijven gespecialiseerd in autoaanpassingen voor mensen met een beperking. Kijk voor een bedrijf bij u in de buurt op de website van de vereniging van Auto Aanpassers Nederland (AAN). Of kijk op deze pagina bij Organisaties / Hulpaanbod. Het is handig om de prijzen van verschillende bedrijven te vergelijken, om te zien waar u het voordeligst uit bent.

Gesloten gehandicaptenvoertuig

Een andere optie is misschien een gesloten gehandicaptenvoertuig. Dat is een soort kleine auto met een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur. Voorbeelden van gesloten gehandicaptenvoertuigen zijn: Canta, Amica, Arola en Mini Cruiser City.

Voor de vergoeding van een gesloten gehandicaptenvoertuig gelden soms extra voorwaarden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de balie Inkomen en Zorg. U kunt dan ook navragen of het mogelijk is een persoonsgebonden budget (pgb) aan te vragen voor zo'n voertuig.

Aangepaste auto of rolstoelbus huren

Er zijn hulpmiddelenleveranciers die aangepaste auto's verhuren. Bijvoorbeeld Bever en Welzorg. Een rolstoelbus is vaak ook te huur bij reguliere autoverhuurbedrijven.

Parkeren

Er bestaan speciale parkeerplekken voor gehandicapten waarmee u met een gehandicaptenparkeerkaart daar mag parkeren.

Zie ook