Zorg en ondersteuning

Scootmobiel en gehandicaptenvoertuig

Als u door ouderdom, ziekte of handicap niet meer mobiel bent, kan een scootmobiel uitkomst bieden voor vervoer in de directe omgeving van uw woning.

In Kampen biedt Welzijn Kampen met vrijwillige chauffeurs met een aantal auto’s vervoersservice aan in het kader van:

  • Personenvervoer
  • Personenvervoer met een hulpmiddel (scootmobiel, rolstoel of rollator)

De Scootmobielpool

Wilt u zo nu en dan een scootmobiel gebruiken? Hiervoor dient u een abonnement te hebben op de Vervoersservice. Op de website leest u meer over hoe u een scootmobiel kunt reserveren. De scootmobiel wordt bij u thuisgebracht en na afloop weer bij u opgehaald. De kosten bedragen € 5 per uitleen.

Hoe regel ik het?

U kunt zich aanmelden voor de vervoersservice door een formulier in te vullen aan de balie aan de Burgwal 45 te Kampen. Graag ontvangen zij daarbij een pasfoto, zodat er voor u een vervoerspasje kan worden gemaakt. Vervolgens kunt u met de planning telefonisch uw ritten reserveren.

Een andere mogelijkheid is dat u een melding doet via de balie Inkomen en Zorg van de gemeente. Daarna zal de Wmo-consulent contact met u opnemen, uw situatie met u bespreken en bekijken wat een goede oplossing is.

Scootmobiel: in natura of pgb

Als u in aanmerking komt voor een scootmobiel via de gemeente, dan kunt u kiezen voor een voorziening in natura of voor een persoongebonden budget (pgb).

  • Als u kiest voor een voorziening in natura, dan krijgt u van de leverancier een scootmobiel in bruikleen. De gemeente bepaalt bij welke leverancier u terecht kunt.
  • Als u een persoonsgebonden budget (pgb) krijgt, kunt u zelf van dat geld een scootmobiel kopen. U kunt kiezen voor een nieuwe, maar er zijn ook een heleboel goede tweedehands scootmobielen te koop. Of eventueel huurt u een scootmobiel.

Scootmobiel kopen of huren

Kopen heeft als voordeel dat u zelf het gewenste exemplaar kunt uitkiezen en dat dit ook een gebruikte kan zijn. U kunt hiervoor terecht bij een thuiszorgwinkel of hulpmiddelenleverancier.

Bij veel van deze leveranciers kunt u ook terecht als u een scootmobiel wilt huren.

Tweedehands scootmobielen vindt u bijvoorbeeld via Zorgoutlet.nl.

Scootmobiel kiezen

Er zijn allerlei soorten scootmobielen, snelle en langzame, voor twee personen, met 3 wielen. Met de Hulpmiddelenwijzer kunt u zich oriënteren op de verschillende modellen.

Of u vraagt aan mensen die u kent, die al een scootmobiel hebben, wat voor scootmobiel ze zouden aanraden.

Scootmobielcursus

Rijden met een scootmobiel kan even wennen zijn. Als u het voor het eerst doet, krijgt u vaak les van een ergotherapeut. Deze dient u zelf aan te vragen.

U kunt ook een scootmobieltraining volgen om beter te leren rijden. Veilig Verkeer Nederland organiseert scootmobieltrainingen in samenwerking met gemeenten.

Gesloten gehandicaptenvoertuig

Een andere optie is misschien een gesloten gehandicaptenvoertuig. Dat is een soort kleine auto met een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur. Voorbeelden van gesloten gehandicaptenvoertuigen zijn: Canta, Amica, Arola en Mini Cruiser City.

Voor de vergoeding van een gesloten gehandicaptenvoertuig gelden soms extra voorwaarden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de balie Inkomen en Zorg. U kunt dan ook navragen of het mogelijk is een pgb aan te vragen voor zo'n voertuig.

Onderhoud en eigen bijdrage

Voor een scootmobiel of gesloten gehandicaptenvoertuig betaalt u een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage wordt berekend en geïnd via het CAK. Ook betaalt u een bijdrage voor het onderhoud van het gehandicaptenvoertuig.

Verkeersregels

Voor een scootmobiel en een gesloten gehandicaptenvoertuig gelden dezelfde regels. U mag op verschillende plaatsen rijden: op de stoep, het voetpad, het fietspad, en de rijbaan. Er gelden verschillende maximumsnelheden en u mag niet rijden op een autoweg of snelweg.

U heeft voor een scootmobiel of een gesloten gehandicaptenvoertuig geen rijbewijs nodig. Kan het voertuig harder dan 10 km per uur, dan is de minimumleeftijd voor de bestuurder 16 jaar. Jongeren onder de 16 jaar kunnen een ontheffing aanvragen om er toch in te mogen rijden.

Zie ook