Vervoer

Wmo-vervoer

Heeft u een beperking? Kunt u zelf niet fietsen of autorijden? En kunt u ook niet meer gebruik maken van het openbaar vervoer? Dan komt u misschien in aanmerking voor een vervoersvoorziening vanuit de Wmo. De gemeente geeft hiervoor een indicatie af.

Om in aanmerking te komen voor een Wmo-pas kunt u een melding doen bij de balie Inkomen en Zorg, of online het meldformulier versturen.

Wanneer u een indicatie voor Wmo-vervoer van de gemeente hebt, ontvangt u een vervoerspas. Hiermee kunt u per kalenderjaar 1500 kilometer reizen tegen betaling van openbaar vervoer tarief. U kunt reizen tot een maximale afstand van 25 kilometer. Wilt u verder reizen, dan kunt u gebruik maken van Valys.

Valys

Wilt u langere afstanden reizen, dan kan dat met Valys. Valys is bovenregionaal vervoer: meer dan 5 OV-zones vanaf uw woonadres. U kunt met Valys ook een treinreis met een taxirit combineren.

Om met Valys te kunnen reizen heeft u een Valys-pas nodig. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u één van de onderstaande documenten hebben:

  • Een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op speciaal taxivervoer (bijvoorbeeld een regiotaxipas)
  • Een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op een rolstoel of scootmobiel via de Wmo
  • Een gehandicaptenparkeerkaart van de gemeente
  • Een OV-Begeleiderskaart

Als u deze documenten niet heeft: een verklaring van de gemeente waarin wordt uitgelegd dat u Valys nodig heeft.
Het aanvraagformulier voor de Valys-pas kunt u downloaden op de website van Valys.

U kunt ook bellen met Valys via telefoonnummer 0900-9630.

Kilometerbudget

Met een Valys-pas kunt u een bepaald aantal kilometers tegen een laag tarief reizen. Dit heet het Persoonlijk Kilometerbudget (PKB). Voor de kilometers die u buiten dit budget reist, betaalt u het standaardtarief.

Het kan zijn dat u vanwege uw situatie recht heeft op extra kilometers met korting. Dit heet het Hoog Persoonlijk Kilometerbudget. Op de website van HoogPKB kunt u bekijken of u hier recht op heeft.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.kampen.nl/wmo-vervoer of neem contact op met een medewerker van de balie Inkomen en Zorg van de gemeente Kampen door langs te komen in het stadhuis of door te bellen met telefoonnummer 14 038.

Zie ook