Werk, geld en uitkering

Hulp bij thuisadministratie en geldzaken

Er zijn verschillende manieren die u kunnen helpen om uw administratie weer op orde te krijgen. Misschien kan een vrijwilliger u helpen bij het ordenen van uw post, en kan een budgetcoach u helpen om beter met uw geld om te gaan. Zelf kunt u ook een cursus volgen.

Hulp van een vrijwilliger bij de thuisadministratie

U kunt hulp bij thuisadministratie krijgen van een vrijwilliger van Financiën op Koers, maatschappelijk werk of een andere organisatie. Kijk bij vrijwilliger nodig voor meer informatie over het zoeken van een vrijwilliger in uw gemeente.

Een vrijwilliger of hulpverlener kan u leren hoe u langzamerhand zelf uw papieren weer op orde kunt houden en hoe u met uw bankzaken om moet gaan. Dit betekent dat u naast de vrijwilliger zit en meekijkt om het gaandeweg zelf weer over te nemen.

Hulp bij de belastingaangifte

Het invullen van de belastingaangifte kan een hele opgave zijn. Zeker als u het lastig vindt om dit op de computer te doen. Vindt u het prettig om hierbij hulp te krijgen, en is er niemand in uw omgeving die u kan helpen? Dan kunt u kijken of u iemand kunt inschakelen voor ondersteuning bij de belastingaangifte. Meer informatie over de jaarlijkse belastingaangifte.

Cursus omgaan met geld volgen

Vaak worden er (gratis) cursussen georganiseerd voor mensen die beter willen omgaan met geld. U kunt eens kijken welke cursus er binnenkort georganiseerd wordt.

Financien op Koers

Heeft u hulp nodig bij uw financiële situatie of het op orde brengen van uw administratie? Of bent u verwijzer? Dan kunt u zich aanmelden bij Financien op Koers.

Zij kunnen u bijvoorbeeld helpen bij:

  • het invullen van een formulier;
  • het op orde brengen van uw administratie;
  • aangeven voor welke regelingen u wel of niet in aanmerking kan komen;
  • overzicht bieden in uw uitkomsten en uitgaven.

Schulden voorkomen

Lukt het u niet om op tijd uw rekeningen te betalen? Dreigt u in de schulden te raken? Dan is het verstandig om snel actie te ondernemen. Bekijk de tips of schakel direct hulp in.

Misschien kan iemand uit uw omgeving u helpen om orde op zaken te stellen.

Komt u er zelf niet uit en stapelen de schulden zich op, dan kunt u terecht bij de schulddienstverlening.

Budgetcoach

Wilt u persoonlijke begeleiding om uw geldzaken weer op orde te krijgen, dan heeft u misschien iets aan de hulp van een budgetcoach. Dit is meestal een professionele coach, die tegen betaling werkt. Een budgetcoach is geen schuldhulpverlener: bij grote financiële problemen kunt u terecht bij de schuldhulpverlening.

Bewindvoering: overnemen financiële beslissingen

Als iemand zelf geen beslissingen meer kan nemen over zijn of haar financiën, dan kan een bewindvoerder worden aangesteld. De bewindvoerder behartigt alle financiële belangen voor diegene. Het aanstellen van een bewindvoerder verloopt via de rechter.