Werk, geld en uitkering

Een baan zoeken

Er zijn mogelijkheden om aan het werk te gaan als u een beperking heeft en/of gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent. U vindt hier een aantal tips voor het zoeken van een baan en het solliciteren.

Gemotiveerd zijn

Als u een nieuwe baan zoekt, is uw eigen houding meer van invloed dan uw ziekte of beperking: wees gemotiveerd, toon initiatief, wees eerlijk tegenover uzelf over wat u kunt en wat u niet kunt. Kom voor uzelf op en laat uw sterke kanten zoveel mogelijk zien. Maak gebruik van uw netwerk en kweek doorzettingsvermogen.

Bereid u voor

Bedenk van tevoren goed hoeveel uur per week u kunt en wilt werken. Neem niet teveel hooi op uw vork.

U wilt natuurlijk wel genoeg verdienen om rond te komen. Als u gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, kunt u een gedeeltelijke uitkering krijgen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw contactpersoon bij het UWV.

Zorg voor een net en overtuigend curriculum vitae (cv). Gebruik als hulpmiddel bij het maken of bijwerken van uw cv het format (DOC, 754,0 kB) van de gemeente.

Sollicitatietips

  • Schrijf u in bij uitzendbureaus en bij vacaturebanken op het internet. Zij sturen vaak nieuwe vacatures door pe re-mail. U kunt ook rss-feeds aanmaken om altijd op de hoogte blijven van vacatures in uw branche.
  • Probeer in uw brief en cv, maar ook in het sollicitatiegesprek een enthousiaste en bereidwillige indruk te maken.
  • Heeft u zelf al een oplossing bedacht om het werk ondanks uw aandoening toch goed te kunnen doen, schrijf dat dan in uw brief en leg al uw overtuigingskracht daarin.
  • Kijk op werk.nl voor meer tips.

Naar uw gezondheid vragen

Een werkgever mag in principe niet vragen naar uw gezondheid en uw ziekteverleden. Om risico's te beperken, kan de werkgever bij het UWV een no-riskpolis aanvragen. Mocht u toch ziek worden, dan betaalt het UWV het grootste deel van uw salaris.

U bent echter wel verplicht om te vertellen wat er met uw gezondheid aan de hand is als dat van direct belang is voor het werk dat u gaat doen en voor uw functioneren.

Regelingen voor de werkgever

Uw toekomstige werkgever kan wellicht gebruik maken van speciale regelingen en financiële voordelen via het UWV. Werkgevers weten niet altijd dat deze regelingen er zijn. Als u zich erin heeft verdiept, kunt u uw toekomstige werkgever misschien op nieuwe ideeën brengen.

De regelhulp financieel cv is hier een handig hulpmiddel voor. U vult een aantal gegevens in en ziet meteen van welke regelingen uw toekomstige werkgever gebruik kan maken. De regelhulp zet deze regelingen automatisch voor u in een brief. Deze brief is uw 'financieel CV' en kunt u bijvoorbeeld meesturen met uw sollicitatie.

Afwijzingen

Natuurlijk kunt u afwijzingen verwachten. Werkgevers vinden het vaak moeilijk om personeel met een chronische ziekte of handicap aan te nemen. Ook al werkt dit feit misschien ontmoedigend, probeer het solliciteren toch vol te houden. Het zal een keer zijn vruchten afwerpen.

Eigen bedrijf starten

Wilt u graag zelfstandig zijn, dan kunt u overwegen om als kleine zelfstandige aan de slag te gaan of om een eigen bedrijf te beginnen.

Vanuit UWV kunt u gebruik maken van startersregelingen. U kunt dan een bedrijf beginnen met behoud van uitkering. Ook kunt u ondersteuning krijgen van een re-integratiecoach van UWV.

Vrijwilligerswerk

Lukt het niet om een baan te vinden, dan kunt u misschien kiezen voor vrijwilligerswerk. Dat kunt u tijdelijk doen, totdat u wel een baan vindt. Of naast uw baan, als u niet volledig werkt.

Het kan zijn dat het doen van vrijwilligerswerk gevolgen heeft voor de hoogte van uw uitkering. Op de website van het UWV en/of bij de gemeente vindt u hier meer informatie over.

Organisaties