Wonen en huishouden

Hulp en tips bij de verhuizing

Voor uw verhuizing kunt u de hulp inschakelen van mensen uit uw omgeving of van een verhuisbedrijf. Met een aantal tips in het achterhoofd kunt u ervoor zorgen dat de verhuisperiode zo goed mogelijk verloopt.

Hulp van bekenden

Als u gaat verhuizen is de hulp van mensen in uw omgeving heel belangrijk. Bijvoorbeeld van familieleden, vrienden, kennissen en buren. Durf te vragen!

Mensen uit uw omgeving kunnen o.a. helpen met:

  • inpakken en vervoeren van uw spullen,
  • schilderen en klussen
  • schoonmaken van uw nieuwe huis en van uw oude huis na de verhuizing;
  • op uw kinderen passen

Zorg er uiteraard voor dat er genoeg eten en drinken is voor de mensen die u helpen.

Een verhuisbedrijf inschakelen

U kunt er ook voor kiezen om een verhuisbedrijf in te schakelen. De professionele verhuizers zorgen dan dat uw spullen naar het nieuwe huis worden overgebracht. Of u schakelt ze alleen in voor voor het vervoeren van de grote en zware dingen. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een container, die de verhuizer voor uw deur zet. U laadt de container zelf in, de verhuizer vervoert hem naar uw nieuwe huis en u laadt hem zelf weer uit.

U kunt bij een paar erkende verhuisbedrijven een offerte aanvragen. U kunt als u wilt zelfs het inpakken van dozen uitbesteden. Een verhuisbedrijf kan soms ook helpen met tijdelijke opslag van uw spullen. Bijvoorbeeld omdat u nog niet meteen in uw nieuwe woning terechtkunt

Verhuistips

Een paar tips om u zonder al te veel stress door uw verhuisperiode heen te loodsen!

  • Schrijf op elke verhuisdoos wat er in zit, of het breekbaar is en naar welke kamer het moet.
  • Zorg dat u dingen die u meteen weer nodig heeft, ook direct bij de hand heeft. Bijvoorbeeld het koffieapparaat, medicijnen, toiletartikelen, beddengoed en handdoeken. U kunt de dozen markeren waar die spullen in zitten. Bijvoorbeeld met een rode sticker.
  • Gaat u verder weg wonen? Vergeet dan niet dat u misschien op zoek moet naar een nieuwe huisarts, apotheek, tandarts, fysiotherapeut, enzovoort.

Adreswijziging gemeente

Binnen 5 dagen na uw verhuizing moet u uw adreswijziging doorgeven aan de afdeling Burgerzaken van uw (nieuwe) gemeente.

Verhuiskostenvergoeding

Moet u vanwege een beperking naar een aangepaste woning verhuizen? Dan kunt u misschien een verhuiskostenvergoeding krijgen van de gemeente.

Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. U kunt met de gemeente bespreken of u in aanmerking komt voor een verhuiskostenvergoeding. Het beste kunt u ruim voor de verhuizing contact opnemen met de balie Inkomen en Zorg.