Wonen en huishouden

Huis automatiseren: langer zelfstandig in een slim huis

Technologie in huis kan u helpen om langer zelfstandig te blijven wonen. Omdat het veiliger is, of makkelijker. Bijvoorbeeld het licht dat automatisch aangaat als u de deur opendoet. Of gordijnen die u met een afstandsbediening kunt opendoen.

Dit soort huistechnologie heet ook wel domotica. Huizen die zijn ingericht met veel domotica worden 'smart homes' of intelligente woningen genoemd.

Om het u makkelijker te maken

Met domotica worden het wonen, zorgen en allerlei huishoudelijke taken gemakkelijker gemaakt.

U kunt bijvoorbeeld met een afstandsbediening uw verwarming regelen, de lichten aan- en uitdoen en de gordijnen open of dicht doen. Maar het is ook mogelijk dat de verlichting automatisch aangaat wanneer u bijvoorbeeld 's nachts naar het toilet gaat.

Voor de veiligheid

Ook kunt u uw huis veiliger maken met domotica-toepassingen.

  • Automatisch kan de alarmcentrale gebeld worden bij inbraak of brand.
  • Dat kan ook wanneer er een bepaalde periode geen beweging in huis wordt waargenomen of wanneer er geen water wordt verbruikt.
  • Er zijn ook systemen voor personenalarmering waarbij u een knop of zendertje krijgt, waarmee u snel hulp kunt inroepen
  • Een andere veilige toepassing is het uitschakelen van alle kookapparatuur na een ingestelde tijd of bij het verlaten van uw huis.

Hoe regel ik het?

Er zijn verschillende organisaties die dit soort huistechniek aanbieden. U kunt met uw zorgverzekeraar contact opnemen om te vragen welke domoticavoorzieningen worden vergoed. U kunt ook eens op de Hulpmiddelenwijzer kijken naar voorbeelden van domotica waarmee u uw woning kunt bedienen en meer informatie over mogelijke vergoedingen. Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u ook een overzicht van domotica-toepassingen voor veiliger wonen.

Zie ook