Zorg en ondersteuning

Direct hulp bij geweld

Bel bij een acuut dreigende situatie 112. In andere gevallen kunt u contact opnemen met de politie of met Veilig Thuis. Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling.

112 bij noodsituaties

Bent u in direct gevaar? Of is iemand in uw omgeving dat? Bel dan alarmnummer 112. Dit alarmnummer is alleen voor spoedgevallen.

De politie bellen

Misschien is de situatie niet spoedeisend, maar wilt u wel snel hulp. U bent bijvoorbeeld slachtoffer of getuige geweest van geweld, maar er is geen directe dreiging meer. Dan kunt u de politie bellen op 0900 8844. U kunt dan vertellen wat er aan de hand is. Op basis van uw verhaal krijgt u hulp en advies. De politie komt bijvoorbeeld langs, of nodigt u uit om aangifte te komen doen. Of u wordt doorverwezen naar andere hulp.

Meldpunt Veilig Thuis

Meldpunt Veilig Thuis is 24 uur per dag bereikbaar voor slachtoffers en getuigen van huiselijk geweld. Voor hulp en advies kunt u dit meldpunt bellen op telefoonnummer 0800-2000 (gratis). Anoniem blijven is mogelijk.

Er is bij huiselijk of seksueel geweld niet altijd sprake van een levensbedreigende situatie, maar het leed is vaak groot en de gevolgen voor slachtoffers en omgeving kunnen ernstig zijn. Dus hoe eerder u Veilig Thuis belt, hoe beter. U krijgt een hulpverlener aan de lijn die naar u luistert en advies geeft over de stappen die u kunt nemen. De hulpverlener kan ook helpen bij het organiseren van verdere professionele hulp.

Veilig Thuis is ook bereikbaar als het gaat om kindermishandeling.

Vermoedens

Veilig Thuis is er niet alleen voor slachtoffers en getuigen. Ook als u het vermoeden heeft dat iemand anders slachtoffer is van geweld of misbruik, kunt u bellen met Veilig Thuis.

Als er sprake is van verborgen geweld of misbruik, merkt u misschien aan het gedrag van het slachtoffer of de pleger dat er iets aan de hand is. Op signalenkaart.nl vindt u een overzicht van signalen die wijzen op mogelijk geweld of misbruik.

Zie ook
Organisaties