Zorg en ondersteuning

Persoonlijk plan (Wmo)

Een persoonlijk plan is een document waarin u vastlegt welke problemen u ervaart en welke oplossingen, zorg en ondersteuning daarbij passen. Het is een hulpmiddel om na te denken over wat voor ondersteuning u nodig heeft.

Persoonlijk plan en keukentafelgesprek

U mag een persoonlijk plan maken als u een melding doet bij de balie Inkomen en Zorg, maar dit is niet verplicht. Levert u het plan op tijd in, dan is de gemeente verplicht om het plan te bespreken bij het keukentafelgesprek. U moet het plan dan wel uiterlijk 7 dagen na de eerste melding bij de balie Inkomen en Zorg inleveren.

Het is daarom handig om al met het persoonlijk plan te beginnen voordat u een melding doet bij de balie Inkomen en Zorg.

Persoonlijk plan maken

Een persoonlijk plan maakt u in principe zelf. Komt u er alleen niet uit, vraag dan hulp aan iemand in uw omgeving. U kunt ook gratis hulp en advies krijgen van een cliƫntondersteuner. Of een online vragenlijst invullen over uw leven, waarmee u gemakkelijk een overzicht krijgt van wat er speelt. Dat kan handig zijn bij het maken van uw persoonlijk plan.

In deze brochure over het keukentafelgesprek (PDF, 505,7 kB) vindt u uitleg over het maken van een persoonlijk plan (vanaf pagina 11). In de brochure staat ook een stappenplan dat u kunt gebruiken om het persoonlijk plan op te stellen.