Zorg en ondersteuning

Scheiden en kinderen

Als u gaat scheiden, blijft u samen de ouders van uw kinderen. Voor de meeste kinderen is het heel naar als hun ouders gaan scheiden.

Reactie van kind op scheiding

Als uw kind hoort dat u gaat scheiden, kan het schrikken of boos, bang of verdrietig worden. Sommige kinderen voelen zich schuldig en zijn bang dat het aan hen ligt. Heel jonge kinderen begrijpen niet veel van de scheiding, maar kunnen wel last hebben van ruzies en stress.

Een scheiding heeft een grote invloed op het leven van uw kinderen. Soms gaan kinderen zich lastig gedragen, soms worden ze juist heel stil. Een scheiding lucht bij kinderen ook wel eens op, bijvoorbeeld omdat er dan geen ruzies in huis meer zijn. Oudere kinderen kunnen zich af en toe schamen tegenover anderen.

Trouw aan ouders

Voor sommige kinderen van gescheiden ouders voelt het alsof ze in een lastige positie zitten. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze moeten kiezen tussen hun ouders. Soms maken ze zich zorgen: ‘Als ik bij mama ben, mist papa mij, en als ik bij papa ben, mist mama mij.’ Soms bemiddelen oudere kinderen tussen de ouders.

Omdat kinderen trouw zijn aan beide ouders, is het moeilijk voor een kind als de ouders negatief over elkaar praten. Zeg dus geen nare dingen over uw ex-partner, ook al bent u zelf boos of verdrietig. Geef uw kind het gevoel dat het van beide ouders mag houden en stimuleer het contact met de andere ouder. Maak geen ruzie waar uw kind bij is. Bescherm uw kind door liefde en aandacht te geven.

Hoe kunt u uw kind nog meer steunen?

 • Wees open en eerlijk tegen uw kind. Vertel samen dat u gaat scheiden en wat dat voor uw kind betekent. Meer hoeft uw kind niet te weten. Vertel niet over uw relatieproblemen.
 • Houd rekening met de gevoelens van uw kind en geef het de ruimte om gevoelens te uiten. Benoem en erken de gevoelens van uw kind. Geef een paar keer per dag alle aandacht aan uw kind.
 • Verwen uw kind niet uit schuldgevoel. Blijf opvoeden en grenzen stellen. U hoeft niet heel streng te zijn, maar wel duidelijk.
 • Vertel uw kind het liefst meer dan eens dat het geen schuld heeft aan de scheiding.
 • Vertel waar uw kind gaat wonen en over hoe vaak het de andere ouder ziet. Ouders regelen dit met een omgangsregeling. Sommige ouders kiezen voor co-ouderschap.
 • Breng de school, opvang en verenigingen op de hoogte van de veranderingen.
 • Zoek voor uw kind en voor uzelf steun bij vertrouwde personen.

Leer kijken door de ogen van uw kind

Rekening houden met uw kind betekent:

 • dat kinderen hun mening mogen en kunnen geven. Maar u beslist.
 • dat de zorg niet precies gelijk verdeeld hoeft te worden tussen beide ouders.
 • dat kinderen niet per definitie beter af zijn bij de ouder van hetzelfde geslacht.
 • dat u uw kind niet dwingt om te blijven slapen als uw kind dat niet wilt.

Zoek hulp voor uzelf

U kunt professionele hulp krijgen in de vorm van advies en praktische oefeningen. Dat helpt u om de scheiding zo goed mogelijk te regelen voor uw kinderen.

Filmpje: Tips van jongeren aan gescheiden ouders

Bekijk de video op YouTube

 

Keurmerk

Bron: Scheiden en kinderen