Opvoeding en gezin

Peuter

De babyfase is voorbij, uw kind is hard gegroeid en nu breekt er een boeiende tijd aan: de peutertijd!

Voor de meeste ouders is dit een intensieve fase waarin u tegelijkertijd enorm kunt genieten van al die grappige en aandoenlijke momenten waarop uw kind iets voor het eerst doet. Uw peuter zet de eerste stapjes, leert praten, verlegt grenzen en gaat op ontdekkingstocht.

De grote, wijde wereld in

Alles is spannend voor uw peuter. Uw kind wil alles ontdekken, kruipt overal in en onder, en klimt trap op, trap af. Gevaar zien kinderen nog niet op deze leeftijd, en als ouder voelt u zich soms net een politieagent. De hele dag roept u: ‘Nee! Niet doen! Blijf af!’ Dat hoort er allemaal bij. Eigenlijk betekent dit dat uw peuter langzaam zelfstandig wordt. In deze periode leert uw kind ook samen spelen en fantaseren, en om op een potje te plassen en te poepen. Uw kind wordt groot!

Uw peuter krijgt een eigen willetje

Langzamerhand gaat u merken dat uw peuter een eigen willetje krijgt. In deze fase willen kinderen alles zelf doen, en kunnen ze heel boos worden als iets niet lukt of niet mag. Ze kunnen nog niet goed uitleggen wat ze precies bedoelen, en kunnen gaan gillen, schoppen of slaan als u ze niet begrijpt.

Tips en adviezen

Als ouder kunt u in deze periode soms best wat tips, adviezen en ondersteuning gebruiken. Hier leest u alles over de ontwikkeling van uw peuter. Blijft u vragen houden? Neem dan contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin bij u in de buurt.

 

Goedgekeurde informatie!

KeurmerkStichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Bron: Peuter