Opvoeding en gezin

Onderwijs

Als kinderen groter worden, ontdekken ze graag nieuwe dingen. Het liefst samen met leeftijdsgenootjes. Voor peuters van 2,5 jaar en ouder is er de peuteropvang.

De peuterspeelzaal

Op de peuterspeelzaal maakt je kind kennis met zingen, voorlezen, tekenen en verven, bewegen en knutselen. Ook leert je kind samen te spelen en te delen met andere peuters in de groep. Dit maakt de overstap naar de basisschool een stuk makkelijker. Daarnaast bieden peuterspeelzalen vaak extra's, zoals VVE (voor- en vroegschoolse educatie) en andere leuke en leerzame programma's.

De peuterspeelzaal is 40 weken per jaar geopend en biedt 2 dagdelen in de week plaats aan je kind. In de gemeente Kampen ben je vrij om zelf de dagdelen te kiezen, mits er nog plek is in de groep. De meeste peuterspeelzalen zijn tijdens schoolweken geopend op maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 12:00, maar dit verschilt soms iets per locatie.

Voor- en vroegschoolse educatie (VVE)

Peuters maken enorme sprongen in hun (taal)ontwikkeling. Soms is het nodig de ontwikkeling van je kind extra te stimuleren. Dat kan met een VVE-programma. Dit is een uitgebreid speel- en leerprogramma dat wordt aangeboden op de peuterspeelzaal.

Een basisschool kiezen

Vanaf vier jaar oud kunt je je kind aanmelden voor de basisschool. Het is verstandig om je alvast te oriënteren op verschillende basisscholen bij jou in de buurt. Op elke school wordt op een andere manier lesgegeven. Ook zijn er verschillende soorten scholen, bijvoorbeeld openbare scholen en bijzondere scholen.