Werk, geld en uitkering

Weer snel aan het werk na ontslag

Als u wordt ontslagen, gaat u een onzekere periode tegemoet. Kom dus meteen in actie!

Vraag advies

  • Kijk allereerst of het ontslag terecht is. Twijfelt u? Vraag advies aan de ondernemingsraad van uw bedrijf, een Juridisch Loket of de vakbond (als u lid bent).
  • U kunt ook advies vragen aan een advocaat, maar dat kost geld. Heeft u een rechtsbijstandverzekering? Dan kunt u gratis gebruik maken van de diensten van een advocaat.

Aanmelden bij UWV

Als u niet meteen nieuw werk kunt vinden vraagt u eerst een uitkering aan bij het UWV via werk.nl. Dit om te ervoor te zorgen dat u financieel rond kunt blijven komen. Dit kunt u meteen doen als u weet dat u ontslagen wordt. U hoeft dus niet te wachten tot uw laatste werkdag. Het UWV kan u al eerder helpen met werk zoeken.

Vraag aan het UWV of aan uw werkgever of er een mobiliteitscentrum is. Dat is een plek waar het UWV, gemeenten, bedrijven, scholen en uitzendbureaus samenwerken om mensen van werk naar werk te helpen. U kunt op die manier misschien bij een bedrijf gedetacheerd worden of een bijscholing doen.

Zoek nieuw werk

Het is verstandig om meteen op zoek naar een baan te gaan. Wacht niet tot uw laatste werkdag. U vindt makkelijker een nieuwe baan als u nog werk hebt. Probeer via verschillende kanalen opzoek te gaan naar werk. Denk hierbij aan het internet maar maak ook kenbaar in uw netwerk dat u opzoek bent naar een nieuwe baan.

Carrièreverandering

Zijn er op uw vakgebied weinig vacatures? Bedenk dan wat voor werk u ook zou willen doen. Zoek uit welke diploma's u daarvoor nodig hebt. Misschien kunt u alvast beginnen met bijscholen of omscholen, of een leerwerkplek zoeken.

Organisaties